Friday, 27 September 2013

Masak sayur keluban

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,


Syukur Allhamdullilah hari ini  kita masih mendapat rezeki pemberian Allah. Allhamdullilah Ya Allah, Alllhamdullilah Ya Rahman, Allhamdullilah Ya Rahim. Jadikan lah kami hamba-hamba mu yang bersyukur.


Hari ni nak kongsi satu masakan Jawa, sayur keluban sejenis sayur yang lebih kurang macam kerabu.
Banyak menggunakan sayur dan ulam-ulaman.
Antara yang boleh kita gunakan ni dia;

Pucuk ubi kayu, pucuk betik, akar som, pegaga,daun cekur atau kencur,taugeh dan kacang panjang.


Daun bebuas



Daun ulam raja. Ni benih daripada jualan benih semua menjadi, terima kasih pada rakan blogger smRosesemua menjadi.

Sayur-sayuran tu dicelur dan campurkan dengan bahan tumbuk(Kelapa parut+cili+isi cekur+udang kering+bawang dan air asam jawa). Boleh google je resepinya. 


Taadaaa dah siap.
Jom Kita makan ulam-ulaman.

15 comments:

  1. Tetiba sya trus lapaq nasik....hehe

    ReplyDelete
  2. Salam Saodah,
    Wah! dah besar pokok ulamrajanya. Gembira sy tengok...hehehe

    ReplyDelete
  3. As salam. Suka blog ni. Saya minat juga menanam, best hobi ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmslm Kasih IImar,

      Terima kasih singgah di blok ni. Jom kita kongsi hobi ni bersama.

      Delete
  4. salam akak...daun bebuas tu tak pernah tgk dan makan..rasa apa yer..pahit..lemak-lemak?
    resipi ni macam kerabu..cuma ada asam jawa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmslm Nadia,
      Daun berbuas tu lemak-lemak pahit. Memang macam kerabu pun, yg air asam jawa tu optional tak letak pun tak pe, boleh la try ya.

      Delete
  5. Favourite saya juga ni..tak pernah buat .. nanti nak try la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti boleh la try Mar,senang je buatnya

      Delete
  6. Salam kak,
    wah..sedap la makan macam ni. kalau tambah cili burung ni mau berpeluh-peluh lepas makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmslm Ti, memang kalau yg suka pedas letak cili burung mesti bertambah nasi punya. hehehe

      Delete
  7. Waalaikumusalam Bunda,

    Salam ukhuwah juga dari saya,Semoga silatulrahim kita dirahmati Allah juga hendaknya.Terima kasih mengunjingi blog saya.

    ReplyDelete
  8. As salam. hidangan ni favourite saya.. :)

    ReplyDelete