Tuesday, 27 August 2013

Jeruk cili hijau dan sambal Ijou

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,


Syukur Allhamdullilah hari ni dapat rezeki tanpa disangka-sangka. Jiran sebelah rumah datang hantar cili hijau. Hajat di hati nak buat jeruk cili dan sambal Ijou(Indonesian style)

Cili hijau ni segar dari ladang bapak mertua jiran saya ni. Ladangnya kat Kuantan Pahang.Terima kasih banyak-banyak semoga murah rezeki jiran saya ni. 

Yang dalam pinggan ni buat jeruk boleh dimakan dengan kueh teow goreng atau mee goreng. Yang selebihnya saya nak cuba buat sambal Ijou. resepi saya ambik dari www.tiffinbiru.com

Harap-harap menjadi la nanti.

Yang ni pulak ulam-ulam yang boleh di makan dengan sambal Ijou tu nanti.
Ok la sampai sini dulu. Kita jumpa lagi di entri yang lain.

2 comments:

  1. sukanya saya kalau makan kuetew goreng dengan cili jeruk ni, rangup....ishhh sedapnya

    ReplyDelete
  2. Betul tu Ti, akak rendam dulu cili hijau tu dalam air kapur sebelum letak dalam larutan cuka, gula dan garam. Bila makan cilinya ranggup

    ReplyDelete