Bersyukur kepada Allah kita dapat beribadah dibulan Ramadhan ini dan meneruskan hobi berkebun.
Sambung cerita entri yg lepas berkenaan daun kesum.Daun ini selalu mengingatkan kita tentang laksa,asam pedas, nasi kerabu dll. Eemm kecur air liur dibuatnya.Pokok ini berasal daripada Asia Tenggara. Ia dapat tumbuh dengan subur dikawasan tanah lembap terutamanya ditepi parit atau kawasan yg ada air.Bagi kita yang duduk dirumah teres ni selalunya tanam dalam pasu je.
Diantaranya;
1. Mencegah kelemumur, caranya daun ditumbuk sehingga lumat, dicampurkan dengan sedikit air dan sapukan pada kulit kepala, biarkan beberapa minit, kemudian bilas dengan air bersih.
2.Membuang angin dalam badan
3.Membunuh dan menyingkirkan cacing dalam perut
4. Merawat gout, radang sendi dan batu karang.
Tak rugi kita menanam daun kesum selain aromanya yg membangkitkan selera, ianya juga mempunyai banyak khasiat.
Selamat berkebun, sehingga berjumpa lagi.
haaa...bagus gak kalo bole buat umat kelemumur, nak cuba lah
ReplyDeleteOk la tu. Nnt bgtau resultnya.harap-harap berkesan.klu tak berkesan jgn marah ya.hehehe
Deletesaya selalu guna dlm masakan nasi goreng. untuk buat kelemumur tu baru tahu...menariknya!
ReplyDelete